picture

Inschrijvingen 2018: van hoog niveau!

Talentvolle Nederlandse jazzgroepen (met een gemiddelde leeftijd onder 30 jaar)  hebben zich massaal aangemeld voor de dertiende editie van de tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition.

De finale van dit landelijke concours in 2018 vindt plaats op  6 april in het Bimhuis in Amsterdam, voorafgegaan door halve finales op 24 maart in Theater Het Hof in Arnhem en 25 maart in Paradox Tilburg. Naast het invullen van het formulier moesten er maximaal 2 stukken (waarvan minimaal 1 eigen compositie), een korte biografie en een duidelijk foto worden aangeleverd.

De ingezonden muziek werd 'blindfolded' beoordeeld door een vakjury waarin deelnamen:  pianist, componist, arrangeur en bandleider Jeroen van Vliet, bassist, componist, arrangeur en bandleider Joris Teepe en de artistiek manager van het Metropole Orkest Robert Soomer (voorheen NTR Jazz).  Acht groepen zijn geselecteerd voor de halve finales op zaterdagavond 24 maart in Theater het Hof in Arnhem en zondagmiddag 25 maart in Paradox Tilburg. Een andere vakjury selecteert daar vervolgens vier finalisten uit. Meedoen aan de Dutch Jazz Competition 2018 betekent kans maken op een uitgebreid pakket aan praktische prijzen, waaronder een geldprijs, programmaspots op relevante festivals en financiĆ«le ondersteuning bij het maken van een cd. Naast de Award "Beste Groep" dat een keuze is van de vakjury, wordt dit jaar opnieuw de "Publieksprijs" uitgereikt.

De Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse of in Nederland woonachtige muzikanten de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, pers en de muziekindustrie. De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Tmucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2205), Fransz Von Chossy Quartet (2006), The Blazin' Quartet (2008), Het Castel/ van Damme Quartet (2010), Kapok (2012), het Loran Witteveen Quintet (2014) en het Xavi Torres Trio (2016).

De Dutch Jazz Competition wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Sena Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Ntb en de media sponsoren VPRO, NTR en Sublime FM.