picture

Aanmeldingen Dutch Jazz Competitie 2018 van hoog niveau!

Talentvolle Nederlandse jazzgroepen (met een gemiddelde leeftijd onder 30 jaar) hebben zich via het AANMELDFORMULIER massaal aangemeld voor de twaalfde editie van de tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition. De finale van dit landelijke concours vindt plaats op 6 april in het Bimhuis in Amsterdam, voorafgegaan door halve finales op 24 maart in Theater Het Hof in Arnhem en 25 maart in Paradox Tilburg.Naast het invullen van het formulier moesten er maximaal 2 stukken (waarvan minimaal 1 eigen compositie), een korte biografie en een duidelijk foto worden aangeleverd.

De ingezonden muziek wordt 'blindfolded' beoordeeld door een vakjury met daarin:  pianist, componist, arrangeur en bandleider Jeroen van Vliet, bassist, componist, arrangeur en bandleider Joris Teepe en de artistiek manager van het Metropole Orkest Robert Soomer (voorheen NTR Jazz). Acht groepen werden geselecteerd voor de halve finales. Een andere vakjury selecteert daar vervolgens vier finalisten uit. Meedoen aan de Dutch Jazz Competition 2018 betekent kans maken op een uitgebreid pakket aan praktische prijzen,waaronder een geldprijs, programmaspots op relevante festivals en financiële ondersteuning bij het maken van een cd. Naast de Award "Beste Groep" dat een keuze is van de vakjury, wordt dit jaar opnieuw de "Publieksprijs" uitgereikt.

De Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse of in Nederland woonachtige muzikanten de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek,pers en de muziekindustrie. De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Tmucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2205), Fransz Von Chossy Quartet (2006), The Blazin' Quartet (2008), Het Castel/ van Damme Quartet (2010), Kapok (2012), het Loran Witteveen Quintet (2014) en het Xavi Torres Trio (2016). De Dutch Jazz Competition wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Sena Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Ntb en de media sponsoren VPRO, NTR en Sublime FM.

Xavi Torres Trio wint de Sena Dutch Jazz Competition 2016

Winnaar Xavi Torres Trio
Publiekswinnaars Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache

Publieksprijs voor Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache

Het Xavi Torres Trio sloot vrijdagavond 10 juni met een victorie set de sfeervolle en spannende finale af van de Sena Dutch Jazz Competition 2016 in het Bimhuis in Amsterdam. De vakjury, met Michelle Kuypers (Programma manager North Sea Jazz Festival), Mirjam Wijzenbeek (Programmeur Grachtenfestival Amsterdam), Feyo Sickinghe (Directeur Prinses Christina Concours), Anton Goudsmit (Gitarist, componist, bandleider en Winnaar Boy Edgar Prijs) en juryvoorzitter Frank van Berkel (Programmeur Jazz International Rotterdam) was unaniem in hun oordeel:
“Lyrisch, technisch en ritmisch superieur met veel muzikale potentie en één adem van energie en samenspel. Harmonisch eigenzinnig, met heel veel spelplezier en een spannend en verrassend eigen verhaal.”
De Publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt, werd gewonnen door het Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache.

Winnaar Xavi Torres Trio nam een gevarieerd prijzenpakket mee naar huis, bestaande uit een geldprijs van 5000 euro, een optreden op het komende North Sea Jazz Festival, een uitgebreide Young VIP Tournee (ovb) langs de Nederlandse jazzpodia en deelname aan de voorronde van de EBU Euroradio Jazz Competition (Finale daarvan op 6 juli, Bimhuis Amsterdam). 

Publiekswinnaars Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache kregen een subsidie aangeboden van het Sena Productiefonds voor het maken van een CD en optredens op het komende Grachtenfestival en het Amersfoort Jazz Festival. 

De Sena Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie. 

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012) en Loran Witteveen Quintet (2014).

De Dutch Jazz Competition is een initiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NTR, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus). 

De Dutch Jazz Competition 2016 wordt mogelijk gemaakt dankzij hoofdsponsor Sena en door ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA, het Hendrik Muller Fonds, de Ntb en de mediapartner VPRO i.s.m. de NTR.

Actueel

Finalisten Sena Dutch Jazz Competition 2016 bekend!

Finale op vrijdag 10 juni, Bimhuis Amsterdam

De jonge, talentvolle groepen Xavi Torres TrioVuma Levin QuartetStephanie Francke Quartet en Tommy Moustache zijn geselecteerd voor de finale van de Sena Dutch Jazz Competition  op vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdan. Juryvoorzitter  en eindredacteur voor de VPRO radio & televisie Aad van Nieuwkerk maakte dit zondagavond 5 juni na afloop van de tweede halve finale in TivoliVredenburg bekend.De tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition is hèt jazzplatform van Nederland voor aanstormend toptalent.

Acht groepen namen deel aan de semi-finales, de jury bestond verder uit Reinier Baas – gitarist, componist, bandleider en Boy Edgar Winnaar - en Bartho van Straaten – programmeur van Paradox en Jazz in Duketown.

De vier geselecteerde finalisten strijden vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdam om een uitgebreid prijzenpakket. De Sena prijs voor de Beste Groep betekent een  aanzienlijke geldbedrag, een tournee langs de Nederlandse podia (ovb), deelname in het programma van het komende North Sea Jazz Festival en deelname in de voorronde van de EBU Euroradio Jazz Competition (finale op 6 juli ook in het Bimhuis). 

Nieuw dit jaar is de “ Publieksprijs” die ook aan het eind van de finale uitgereikt zal worden. De Publieksprijs is goed voor een subsidie van het Sena Productiefonds voor het maken van een cd en optredens op o.m. het Grachtenfestival in Amsterdam en het Amersfoort Jazz Festival.

De Dutch Jazz Competition 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner Sena,  het Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA,  het Hendrik Muller Fonds en de Ntb.

De Sena Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, 
de pers en de muziekindustrie. 

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), 
Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012)en Loran Witteveen Quintet (2014).
                                                                                                                        
De Dutch Jazz Competition is een intiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NTR, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus).