picture

Xavi Torres Trio wint de Sena Dutch Jazz Competition 2016

Winnaar Xavi Torres Trio
Publiekswinnaars Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache

Publieksprijs voor Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache

Het Xavi Torres Trio sloot vrijdagavond 10 juni met een victorie set de sfeervolle en spannende finale af van de Sena Dutch Jazz Competition 2016 in het Bimhuis in Amsterdam. De vakjury, met Michelle Kuypers (Programma manager North Sea Jazz Festival), Mirjam Wijzenbeek (Programmeur Grachtenfestival Amsterdam), Feyo Sickinghe (Directeur Prinses Christina Concours), Anton Goudsmit (Gitarist, componist, bandleider en Winnaar Boy Edgar Prijs) en juryvoorzitter Frank van Berkel (Programmeur Jazz International Rotterdam) was unaniem in hun oordeel:
“Lyrisch, technisch en ritmisch superieur met veel muzikale potentie en één adem van energie en samenspel. Harmonisch eigenzinnig, met heel veel spelplezier en een spannend en verrassend eigen verhaal.”
De Publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt, werd gewonnen door het Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache.

Winnaar Xavi Torres Trio nam een gevarieerd prijzenpakket mee naar huis, bestaande uit een geldprijs van 5000 euro, een optreden op het komende North Sea Jazz Festival, een uitgebreide Young VIP Tournee (ovb) langs de Nederlandse jazzpodia en deelname aan de voorronde van de EBU Euroradio Jazz Competition (Finale daarvan op 6 juli, Bimhuis Amsterdam). 

Publiekswinnaars Vuma Levin Quartet en Tommy Moustache kregen een subsidie aangeboden van het Sena Productiefonds voor het maken van een CD en optredens op het komende Grachtenfestival en het Amersfoort Jazz Festival. 

De Sena Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie. 

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012) en Loran Witteveen Quintet (2014).

De Dutch Jazz Competition is een initiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NTR, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus). 

De Dutch Jazz Competition 2016 wordt mogelijk gemaakt dankzij hoofdsponsor Sena en door ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA, het Hendrik Muller Fonds, de Ntb en de mediapartner VPRO i.s.m. de NTR.

Finalisten Sena Dutch Jazz Competition 2016 bekend!

Stephanie Francke (fotograaf Arjen Jan Stada)
Tommy Moustache (fotograaf Arjen Jan Stada)
Vuma Levin Quintet (fotograaf Arjen Jan Stada)
Xavi Torres Trio (fotograaf Arjen Jan Stada)

Finale op vrijdag 10 juni, Bimhuis Amsterdam

De jonge, talentvolle groepen Xavi Torres Trio, Vuma Levin Quartet, Stephanie Francke Quartet en Tommy Moustache zijn geselecteerd voor de finale van de Sena Dutch Jazz Competition  op vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdan. Juryvoorzitter  en eindredacteur voor de VPRO radio & televisie Aad van Nieuwkerk maakte dit zondagavond 5 juni na afloop van de tweede halve finale in TivoliVredenburg bekend. De tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition is hèt jazzplatform van Nederland voor aanstormend toptalent.

Acht groepen namen deel aan de semi-finales, de jury bestond verder uit Reinier Baas – gitarist, componist, bandleider en Boy Edgar Winnaar - en Bartho van Straaten – programmeur van Paradox en Jazz in Duketown.
De vier geselecteerde finalisten strijden vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdam om een uitgebreid prijzenpakket. De Sena prijs voor de Beste Groep betekent een  aanzienlijke geldbedrag, een tournee langs de Nederlandse podia (ovb), deelname in het programma van het komende North Sea Jazz Festival en deelname in de voorronde van de EBU Euroradio Jazz Competition (finale op 6 juli ook in het Bimhuis).
Nieuw dit jaar is de “ Publieksprijs” die ook aan het eind van de finale uitgereikt zal worden. De Publieksprijs is goed voor een subsidie van het Sena Productiefonds voor het maken van een cd en optredens op o.m. het Grachtenfestival in Amsterdam en het Ajmersfoort Jazz Festival..
De Dutch Jazz Competition 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner Sena,  het Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA,  het Hendrik Muller Fonds en de Ntb.

De Sena Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek,
de pers en de muziekindustrie.
De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004),
Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012)en Loran Witteveen Quintet (2014).
                                                                                                                        
“De Dutch Jazz Competition is een intiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NTR, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus).